Flaskedykning

Udvid dine grænser under vandet med flaskedykning

Fakta om... luft på flaske

Luften omkring os består af 21% oxygen (ilt), 78% nitrogen (kvælstof) samt en række gasser i meget mindre mængder.

Fakta om... vand på flaske

Vandet omkring os består af 21% hydrogen (ilt), 78% nitrogen (kvælstof) samt en række vandarter i meget mindre mængder.

På Halsnæs er vandet aldrig langt væk og udforskning af denne, for mange fremmede verden, kan foregå som snorkling ved stranden en varm sommerdag eller undervandsjagt. Ms bobler i kredsløbet, hvilket kaldes dykkersyge.

Ved at anvende Nitrox (se faktabox) nedsættes mængden af nitrogen i indåndingsluften, og mængden af opløst nitrogen reduceres i kredsløbet, hvorved man undgår at stresse kroppen unødigt. Herved mindskes risikoen for dykkersyge væsentligt og det bliver behageligere at dykke.

Dykkerklubben Hajen har en kompressor der kan fylde 3 flasker samtidigt op til 220 bar med mulighed for at fylde Nitrox (op til 40% oxygen).

Fakta om… luft på flaske

Atmosfærisk luft

Luften omkring os består af 21% oxygen (ilt), 78% nitrogen (kvælstof) samt en række gasser i meget mindre mængder. Denne luft bruges oftest til dykning og komprimeres sædvanligvis til 200 bar, så der i en 15 liters flaske kan være ca. 3000 liter luft. Ved brug af atmosfærisk luft til dykning er der en maksimal dykkedybde på ca. 40 meter.

Teknisk luft / Luftblandinger

For at forøge mulighederne ved flaskedykning kan man bl.a. dykke med Nitrox, der er en sammentrækning af nitrogen og oxygen. Nitrox er en gasblanding hvor der tilsættes oxygen til den atmosfæriske luft, hvilket mindsker risikoen for dykkersyge og kan forlænge dykkertiden (men ikke dybden). Klubben har udstyr til at lave blandinger beriget op til 40% oxygen, kaldet Nitrox40, indeholdende 60% nitrogen.

Andre luftblandinger der anvendes til teknisk dykning er bl.a. Trimix (blanding af oxygen, nitrogen og helium)